Lieve mensen, vandaag even een ander artikel dan normaal. Mijn blog bestaat ondertussen iets meer dan een maand. In die maand en één week kwamen zo ongeveer 28 blogposts online. Allemaal met plezier geschreven. Laatst kreeg ik de vraag hoe het nu eigenlijk zat met mijn planning. Of ik die heb? Wanneer blog ik? Hoe ik bloggen combineer met studeren en meer van dat soort vragen. Daar ga ik vandaag iets meer op ingaan.

20170829_192316

Het leuke aan bloggen is het in principe overal en op elk moment kan. Natuurlijk om alle andere verplichtingen heen, maar sinds ik blog kan ik mijn tijd veel beter zelf in plannen. Elk vrij moment dat ik heb kan gebruikt worden. Of dat nu gaat over vijf minuten brainstormen met een notitieboekje op de trein of een voormiddag aan mijn bureau met een laptop, ik kies zelf wanneer en hoeveel uur per week ik tijd wil en kan vrijmaken voor dit blog.

Op welke basis ik werk is dan ook heel verschillend van week tot week en het aantal uren tijd ik gemiddeld in mijn blog steek per week wisselt ongeveer tussen 4 en 12u. Sowieso houd ik regelmatig dagboekfragmenten en foto’s bij, dat is iets doorlopend. Brainstormen, nieuwe ideeën verzamelen en meteen opslagen, dat is ook iets doorlopend.

Daarnaast is mijn streefdoel om ongeveer één artikel per dag af te ronden, vanzelfsprekend omdat er één artikel per dag online gaat. Uiteraard zijn er artikelen die meer tijd vragen, die mij twee uur kosten om uit te werken en op de juiste manier te verwoorden, of waar ik nog speciaal foto’s voor moet maken, of wat opzoekwerk. Die plan ik dan bijvoorbeeld een week vooruit en hier trek ik tijd voor uit op bijvoorbeeld een zaterdagochtend.

Dan zijn er ook de artikels die minder werk zijn. In mijn rubriek Stienschrijft kruipt minder tijd, omdat ik deze teksten heb liggen, die zijn klaar. En zo zijn er nog artikels waarvoor geen voorbereiding getroffen moet worden en die ik uit te losse pols schrijf. In principe krijg ik op 30 minuten een blogpost geschreven, als ik weet wat ik wil vertellen.

Vooruit schrijven. Meestal staan al mijn artikelen voor de komende week ingepland, met hier en daar een gaatje. Mijn globaal schema is vaak twee weken van te voren klaar. Ik houd een blogboek bij met daarin een planning van alle data en de al afgewerkte blogposts en probeer zo om liefst 6, maar minimaal 5 dagen per week content voor jullie te voorzien. Het is oké als ik dat streefdoel niet haal, kwaliteit boven kwantiteit, zoals ik in een eerder artikel naar bovenhaalde, maar ik vind het een mooi streven om mezelf wakker te houden.

Lukt dit niet, dan lukt het niet. Dan schakel ik zonder schuldgevoel over op een schema waarbij ik bijvoorbeeld drie artikelen per week schrijf. Dan lezen jullie maar even niets en dan zien jullie mij en week later wel weer opduiken. Dat wilt dan alleen maar zeggen dat ik even aan mezelf gedacht heb en andere zaken prioriteit vond.

Dat was het wat betreft mijn ‘planning’. Tussen aanhalingstekens, want ik ben geen fan van het woord. Planning klinkt nogal streng. Nu lijkt het net alsof ik mezelf huiswerk geef en ik bloggen niet leuk zou vinden. En als ik dat niet zou vinden, lieve mensen, dan was ik allang gestopt met hier tijd in te steken. Ik krijg er namelijk veel meer voor terug dan dat ik investeer en ik ben blij en dankbaar dat ik dit kan doen.

Zolang ik het leuk vind, ga ik ermee door.

Liefs,

Stien

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s