Wat ik leerde van het bloggen

Ruim twee maanden geleden kwam ik op het idee om deze geweldig leuke, tijdrovende hobby op te starten. Eigenlijk al veel eerder dan twee maanden, waarom ik even twijfelde en begin augustus de knoop doorhakte kunnen jullie in dit……..artikel lezen dat ik een tijdje terug schreef. Na ruim twee maanden, en 54 blogposten verder begin ik al iets meer door te hebben wat niet alleen anderen graag lezen, ook wat ikzelf het liefste schrijf, op welke momenten van de dag ik graag blog en dingen die ik probeer toe te passen.  Daar wil ik het vandaag graag over hebben. Ook geef ik je tips over bloggen die ik denk dat jou blog gaan laten groeien.

Ik weet dat er enorm, echt enorm veel bloggers bestaan in de bloggerswereld en dat de concurrentie groot is.

First of all: ik doe niet aan concurrentie voeren. “De bloggerswereld is vol”. Ook niet mee eens. Iedereen heeft iets anders te vertellen en iedereen heeft daar evenveel recht op. Ik wil ook maar gewoon mijn ding kwijt. Voor de mensen wiens fulltime baan het is, daar kan ik niet over mee spreken. Maar voor alle anderen: elke nieuwe blog kan iets uniek worden en zolang je er graag mee doorgaat of niet kan wachten om te beginnen; just do it! Dat is maar net wat ikzelf ook gedaan heb.

Ik wil wel graag even dieper ingaan op mijn eerste zin van de vorige alinea. Misschien doe ik daar wel aan, aan concurrentie voeren. Want ik vind het heel leuk dat mensen hier eens een kijkje nemen. Maar ik zie geen enkele blogger als concurrent. Integendeel: ik lees ze zelf. En ik raad ze aan iedereen aan. In een vorig artikel deelde ik dan ook mijn vijf favoriete bloggers van dit moment. Ik zal het anders verwoorden: ik probeer geen concurrentie aan te gaan, ik bekijk het helemaal anders.

Dat even terzijde, er zijn de afgelopen tijd veel zaken die ik leerde van het bloggen, van het schrijven.

  • Ik merk dat ik sneller en efficiënter schrijf. Hetgeen wat ik wil dat er op mijn papier komt te staan en de manier waarop mijn woorden gevormd zijn staat er sneller dan een tijd geleden. Ik heb meer vertrouwen in wat ik wil overbrengen en door op dit moment minstens een half uur tot een uur per dag te schrijven, gaat het vaker vanzelf. Waarbij ik vroeger vaker heel mijn tekst aanpaste, iets in mijn virtuele prullenbak gooide, heb ik nu sneller vrede met hetgeen het geworden is.
  • Ik schrijf persoonlijker dan in het begin. Ik zal nooit (uhm, zeg nooit nooit) in de richting van een lifestyle blog komen (lees: mensen die hun hele leven online gooien) ik schrijf wel echt enkel op wat zich ook effectief in mijn leven afspeelt. Ook wel een beetje logisch, waar zou ik het anders vandaan halen?
  • Wat mensen willen lezen. Hoe je goede titels verzint, wat voor foto’s bij welke tekst horen of passen. Welke goede zin nu de eerste alinea gaat worden. Het is en blijft een onderzoek.
  • Nog iets wat mij de afgelopen tijd duidelijker werd: welke richting ikzelf op wil. Jullie kunnen het gemerkt hebben of niet maar de onderwerpen waarover ik schrijf zijn lichtjes veranderd en dat is absoluut niet tijdelijk. Bloggen hangt samen met je leven. Ik schrijf en blog wat ik beleef en dus kan en zal mijn blog nog wendingen ondergaan in de toekomst.
  • meer focus op creativiteit en nieuwe ideetjes. Stravelien is mijn online plekje waar ik alles in kwijt kan wat ik en alleen ik graag wil delen met de wereld. Helemaal mijn eigen ding. Een bevrijdend gevoel.
  • Ik leerde om bewuster alles bij te houden. Geen idee waar mijn schrijfsels van een jaar geleden zich op dit moment bevinden (Jezus, daar kun je een blog op zich mee vullen), maar die van één maand geleden, heb ik allemaal! Als ik een idee krijg schrijf ik het in mijn telefoon, en bij thuiskomst meteen op papier. Bij mijn eerstvolgende vrije moment werk ik dat idee uit en gaat het al dan niet online. Simple as that.

Dit waren zes dingen waar ik nu op kan komen. Dingen die mij mijn blog hebben helpen groeien. Hopelijk had je er iets aan. Ik stel deze vraag dan ook aan mede-bloggers; wat leerde jij van het onderhouden van een blog?

 

 

 

 

 

 

Gepubliceerd door Stravelien

Ik ben Stien, 20 jaar jong en vul mijn dagen met studeren, lopen, vrienden, reizen en gezelligheid. Ik ben jong & gelukkig en dat geluk wil ik met iedereen delen! Enjoy reading!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: